Avoin tiede yhdistää ja avartaa

Kirjoitin Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan (TJNK) sivustolle henkilökuvan avoimen tieteen aktivistista Leo Lahdesta. Avoin datan jakaminen on tullut jäädäkseen tieteeseen ja viranomaistoimintaan. Lue, miten Turun yliopiston datatieteen apulaisprofessori edistää avoimuutta tieteentekijänä. LEO LAHTI – AVOIMEN TIETEEN AKTIVISTI 16.1.2023 Kuva Liisa Takala

Read more

Helsingin monet kasvot

Haastattelin hiljattain drag-artisti Betty Fvckia ja vaikutuin. Tuntui hienolta kuulla hänen tarinansa, erityisesti se, miten hän löysi Suomessa oman taiteilijuutensa. Betty Fvckin tarina ilmestyi MyHelsinki-sivuilla. “Helsinki makes me feel secure” 25.11.2020, updated 30.11.2020 Photo Jirina Alanko Drag queen Betty Fvck gets around Helsinki on public transport, wearing flashy outfits and artful make-up. The artist feels…

Read more

Selvää tekstiä ilmastonmuutoksesta

Tarvitaan kokenut kirjailija ja tinkimätön asenne vaikeiden kysymysten setvimiseen, jotta saadaan lopputulokseksi näin selkeä, havainnollinen ja mukaansatempaava kirja – ilmastonmuutoksesta. Ei mikään vähäpätöinen saavutus nykyisen informaatiotulvan ja risteävien mielipiteiden, ajatusten, tunteiden ja faktojen maailmassa. Tehtävän vaikeusastetta on nostanut entisestään kohderyhmä, nuoret. Asiat on pystyttävä kertomaan ymmärrettävästi mutta samalla tieteellisesti pätevästi. Jokainen tutkija tuntee tuskan, kun…

Read more

Hansikkaiden riisumisen taito

On tuhat tapaa riisua viettelevästi kyynärpäihin ulottuvat hansikkaat, ja juuri niitä hetkiä yleisö odotti Kulttuurikeskus Caisan hämyisessä salissa Pride-viikonloppuna. Extravaganza Queer Gala marssitti estradille kelpo kimaran queer-artisteja, ja äänestä päätellen esitykset eivät jättäneet ketään kylmäksi. Olen vain kerran aiemmin ollut drag show’ssa, tuolloin Berliinissä, ja kotikatsomon eduksi on ilo todistaa, että Caisaan kerääntyneellä joukolla oli…

Read more

Syväsukelluksia

On hetkiä, jolloin tekee mieli panna kädet ristiin ja sanoa nöyrästi aamen. Mieli on oudolla tavalla ruokittu, ajatukset loksahtavat balanssiin. Tällainen olo minut valtasi luettuani Marko Järvikallaksen esikoisteoksen Mihin täällä voi mennä. Olen aidosti hämmästynyt. Luin kokoelmaa hidastellen, novelli kerrallaan. Halusin pitkittää nautintoa; nyt ei ollut ahmimisen vaan hitaan vastaanoton aika. Monesti luin saman novellin…

Read more

Myllyteatteri: Viisi tapaa olla vapaa

Olen innoissani löydettyäni uuden teatterin – Myllyteatterin – joka tekee täysin omalakista ja omintakeista teatteria.   Myllyteatterin uutuusnäytelmän Viisi tapaa olla vapaa olen nähnyt kaksi kertaa: ensimmäisen kerran ensi-illassa Kanneltalossa ja toistamiseen uusintaensi-illassa Teatteri Avoimissa Ovissa. Huomasin toisella kerralla odottavani lempikohtauksiani, joita oli useita. Mitä ihmettä! Milloin viimeksi minulla on ollut jossain näytelmässä jokin lempikohtaus?…

Read more

Asutaan yhdessä, ei yksin

Haastattelin portugalilaista arkkitehtiä Pedro Aibéota Helsingin Sanomiin yhteisöllisestä asumisesta. Hänellä on teräviä ajatuksia yhteisöllisyydestä ja ideoita sen toteuttamiseen. Olen hänen kanssaan samaa mieltä. Tarvitsemme enemmän kylämäisyyttä, läheisyyttä ja toistemme tuntemista. Onnistuneeseen yhteiseloon kuuluu yhteisiä kokemuksia, arkista jakamista ja yhteisten asioiden eteen toimimista. Lue juttu Hesarista. Maailmalta Hyrsylään Portugalilainen arkkitehti Pedro Aibéo, 39, on suunnitellut kymmeniä rakennuksia ympäri…

Read more

Tiedenaiset tutkimuksen ytimessä

Haastattelin viittä huippututkijaa Tiedenaisia-kirjaan, joka ilmestyi huhtikuussa 2019 Docendolta. Jokainen kohtaaminen kohotti mieltä. Kasvibiologi Eva-Mari Aro, taidehistorioitsija Tuija Hautala-Hirvioja, elintarviketieteilijä Reetta Kivelä, avaruustutkija Minna Palmroth ja kulttuuriantropologi Johanna Ylipulli avasivat ikkunoita ja ovia uusiin, kiehtoviin maailmoihin. Tiedenaisia. Suomalaisia tutkimuksen ytimessä esittelee yhteensä viisitoista huippututkijaa. Minun lisäkseni työryhmässä olivat toimittajat Riitta Korhonen ja Riitta Saarinen. He kirjoittivat Eija Asmista,…

Read more

Suomi ja IPCC

Haastattelin trooppisen metsähoitotieteen professoria Markku Kannista vuoden ensimmäiseen Loimuun. “lmastonmuutoksen fossiili” on aloittanut ilmastonmuutoksen tutkimisen jo vuonna 1990. Miltähän tuntuu tutkijasta, kun aihe on vasta nyt, kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin, noussut pysyvästi ykkösuutisten joukkoon? Mikä pitää professorin kiinni työn imussa? Lue juttu, niin tiedät vastauksen. Ilmastonmuutoksen fossiili Näin kutsuu itseään trooppisen metsänhoitotieteen professori Markku Kanninen, joka osallistui IPCC:n…

Read more

Informaatiohäirintä lisääntyy vaalien alla

Informaatiohäirintä on arkipäiväinen vitsaus ympäri maailman, myös Suomessa. Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mika Aaltola ja Iltalehden ulkomaantoimittaja Nina Järvenkylä kertovat jutussani, millaisen vaikuttamisen kohteeksi toimittajat ja lukeva yleisö altistuvat. Paras vastalääke epäluotettavan tiedon havaitsemiseen on vahva medialukutaito. Sitä tarvitaan varsinkin vaalien alla. Lue juttu Informaatiohäirintä piinaa mediaa täältä.

Read more

Rohkeaa tiedettä Tieteen päivillä

Tieteen tekeminen vaatii rohkeutta ja sisukkuutta sekä kykyä sietää epäonnistumisia. Epätoivosta ja ‑uskosta huolimatta moni tutkija on jatkanut työtään ja tuloksia on syntynyt. Haastattelin Tieteen päivien (9.–13.1.2019) ohjelmalehteen Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Karl-Erik Michelseniä. Vuoden 2018 professori toteaa haastattelussa, että “epäonnistumiset kuuluvat jokaisen tutkijan työnkuvaan”. Saako tieteessä epäonnistua? 2.1.2019 Teksti: Helen Partti Kuvat: Curt Richter Rahoittajat eivät…

Read more

Lintsarista tuli arvostettu tutkija

Agronomi Johanna Muurisen tarina mietitytti pitkään jutunteon jälkeenkin. Muurinen kertoi kouluajoistaan, hevosharrastuksestaan ja nykyisestä työstään Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa Viikissä. Jokainen nuori tarvitsee jonkun aikuisen, joka uskoo nuoren mahdollisuuksiin ja näkee hieman pidemmälle kuin nuori itse. Muurisen äiti ilmoitti tyttärensä ammattiopistoon laboranttilinjalle. Siitä alkoi pitkä polku. Vuosien päästä entinen koululintsari väitteli bakteerien antibioottiresistenssistä maatalousekosysteemeissä mikrobiologian oppiaineesta. Pian hän tekee…

Read more

Tavoitteista totta

Haastattelin yrittäjäpariskuntaa Anna-Liisa Lundellia ja Mikko Griinaria Saukkolassa vanhassa meijerimuseossa, joka on nyt viihtyisä koti ja yrityksen toimitila. Minuun teki vaikutuksen parin yhteinen “tahtotila”. Unelmia täytyy olla ja keinoja niiden toteuttamiseen. Anna-Liisa ja Mikko ovat silmin nähden onnistuneet yhteisellä polullaan. Lue unelmista ja meijeristä lisää täältä.

Read more

Jääkiekkonaisia

Tilastovastaava Heli Rissanen pitää huolen siitä, että jääkiekkotulokset ilmestyvät prikulleen oikeaan aikaan erilaisiin ruutuihin kiekkokansan seurattaviksi. Destian tietohallinnon palvelupäällikkö reissaa ympäri maailmaa jääkiekon perässä. Jääkiekkoharrastus on vienyt hänet maailmanmestaruuspeleihin ja olympialaisiin. Haastattelin Heliä olympialaisten alla. Minua miellytti erityisesti Helin ohje ongelmatilanteisiin: “Älä mene ongelmista heti paniikkiin vaan muista hahmottaa kokonaisuus.” Yksinkertainen ohje. Sen kun aina…

Read more

Työpaikka maailmalla

Haastattelin valokuvaaja Tanja Mikkolaa ja toimittaja Ismo Lehtosta OP Mediaan ja jäin pohtimaan, miten kovan työn takana leipä on maailmalla. Verkostot on luotava itse, niitä on myös muistettava hoitaa ja laajentaa. Kotimaassa aina törmää kollegoihin ja asiakkaisiin, mutta entä ulkomailla? Miten paljon on nähtävä vaivaa pysyäkseen muiden muistissa, kun ei voi esimerkiksi osallistua yhteisiin tapahtumiin? Tanjalla on…

Read more

Jokainen avioerotarina koskettaa

Haastattelin Maika Vuorta OP Mediaan avioerosta. Aihe on hyvin kipeä monelle. Minusta on vaikea lukea tarinoita, joissa yhdestä elämän suurimmasta järkytyksestä selvitään vähin naarmuin. En halunnut kirjoittaa sellaista. Maika on rehellinen. Hän etsii vastauksia. Ehkä hänen kokemuksensa auttaa muita löytämään keinoja selviytymiseen. Käy lukemassa! ”Olimme tavallinen, mutta emme kovin tiivis perhe”

Read more

Pesärikko vie jalat alta

Kerroin teatteria harrastavalle ystävälleni syksyn merkkitapauksesta, Mikko Roihan ohjaamasta Pesärikosta. Kävin katsomassa sen Riihimäen Teatterissa syyskuussa. Ystäväni onnitteli minua siitä, että olin tehnyt teatterimatkan maakuntaan. Siitä tuli vähintäänkin kummallinen olo. Oliko Helsingistä Riihimäelle matkustaminen erityinen saavutus? Sitä se ei mielestäni ollut, mutta teatteriohjaaja Roihan ohjaus sitä vastoin on. Sen aisti ensi minuuteilla. Orvokki Aution romaanitrilogiaan perustuva…

Read more

Kalasatamassa juttukeikalla

Olen kirjoittanut jo usean vuoden ajan Destian Via-lehteen ja oppinut infran rakentamisesta valtavasti uutta. Vastikään vierailin jutunteossa Kalasataman työmaalla. Toimittajana innostun aina, kun näen, miten pöydän ääressä tai puhelimitse saamani tieto muuttuu tekstiksi ja infografiikaksi. Kalasataman työmaata haluttiin kuvata myös gif-animaatioin. Lopputulos on havainnollinen ja hauska. Kuvan ja tekstin yhteisvoimin tieto välittyy tehokkaasti. Mitä mieltä…

Read more

Huojuva talo on karmaisevan ajankohtainen

Kävin katsomassa perjantaina 8.9. Tampereen Teatterissa näytelmän, jonka päätteeksi yleisö nousi seisomaan ja taputtamaan. En muista, että olisin koskaan kokenut samaa – teatterissa. Standing ovation! Mutta en ihmettele. Maria Jotunin Huojuvan talon modernisointi oli niin jykevä tulkinta, että tuolilta nousi kuin itsestään. Huojuva talo jättää romaanina pysyvän jäljen lukijan mieleen. Perheväkivallan kuvaus on armoton. Romaanissa…

Read more

Koukussa yleisiin saunoihin

Elokuu 2017 oli erityinen. Silloin ilmestyi Gummeruksen kustantamana Kaupunkisaunoja-kirja, jonka tekijöihin kuulun. Meitä tekijöitä on seitsemän: viisi vapaata toimittajaa (Leena Filpus, minä, Riitta Saarinen, Pauliina Susi ja Tiina Torppa) ja kaksi valokuvaajaa (Susa Junnola ja Liisa Takala). Lisäksi työryhmäämme kuuluivat graafikot Tuija Tarkiainen ja Laura Villi. Iso ryhmä, paljon osaamista eri aloilta. Idea sai alkunsa…

Read more

Annan ja Oton tarina

Teatteri Avoimet Ovet esitti keskiviikkona (21.2.2017) upean näytelmän, jonka intensiivisyys ulottui ensi minuuteilta loppusekunteihin asti. Mikko Roihan ohjaama Annan ja Oton tarina kertoi tavallisen pariskunnan vastarinnasta natsi-Saksassa 1940-luvun alussa. Vaimo ja mies kirjoittivat yhdessä kortteja ja jakoivat niitä eri puolille Berliiniä. Korttien viesti oli yksinkertainen: avatkaa silmänne ja tajutkaa vihdoinkin, mitä Hitler meille ja pojillemme…

Read more

Työväen Näyttämöpäivillä

Tammikuun viimeinen viikonloppu oli harrastajateattereiden juhlaa Mikkelissä, lapsuuteni ja nuoruuteni kotikaupungissa. Osallistuin tänä vuonna kolmannen kerran Työväen Näyttämöpäiville. Näin viisi esitystä kahden päivän sisällä, mikä oli komea annos, mutta ei yhtään liikaa. Kävin katsomassa Jyväskylän Huoneteatterin Anna Liisan, Turun ylioppilasteatterin Kakaja raznitsan, Ykspihlajan Työväen Näyttämön Hiljaista tietoa, Otava Ensemblen Avuttomia ja Tampereelta kotoisin olevan Tukkateatterin…

Read more

Rakkauden lähteillä

Suomennostyö avaa parhaimmillaan loputtoman määrän ovia kirjan ulkopuolisiin maailmoihin. Niin tapahtui, kun suomensin sveitsiläisen Monique Schwitterin romaanin Eins im Andern. Minua kiehtoivat romaanin ainekset: rakkauden luonne ja ilmenemismuodot, kirjailijan teatteritausta. Schwitter voitti romaanillaan arvostetun sveitsiläisen kirjallisuuspalkinnon (Schweizer Buchpreis) vuonna 2015. Romaanin oikeudet on myyty useisiin maihin, ja pienelle kääntäjäjoukolle järjestettiin kääntäjäseminaari Sveitsin Leukerbadissa viime kesänä.…

Read more

Ruuhkavuodet haltuun

Kuinka moni on etsinyt ratkaisuja ruuhkavuosiin, kun sekä työ että koti vaativat paljon? Helsinkiläinen juristi Maria Carlsson tarjoaa käytännön vinkkejä ruuhkavuosien selättämiseen uudessa kirjassaan Ruuhkavuosien ratkomisopas. Haastattelin Mariaa Helsingin Sanomiin, sillä innostuin kirjan otteesta, joka on asiallinen ja vakuuttava, mutta ei ryppyotsainen. Opas hyödyntää omaa kokemusta, tutkimustietoa ja työelämän tuntemusta ja sopii sekä työnantajien että…

Read more